Gempa Bumi dan Tsunami-Bencana yang Tak Diundang

on Selasa, 13 Mei 2008

Gambaran tsunami di Acheh Indonesia pada 26 Disember 2004

Rasanya kenangan pahit tsunami di Banda Aceh Indonesia masih belum dilupakan oleh dunia.Bencana yang menimpa China di wilayah Timur Sichuan merupakan bencana gempa bumi yang terbaru.Dengan kekuatan 7.9 skala Richter jumlah korban dianggarkan melebihi 12 000 orang.
Banda Acheh Indonesia yang dimusnahkan oleh stunami akibat gempa bumi di Lautan Hindi berpusatkan barat Sumatera Indonesia pada Disember 2004.


Mangsa yang terperangkap di wilayah Sichuan China akibat gempa bumi pada 12 mei 2008
Jambatan yang musnah di wilayah Sichuan China akibat gempa bumi 12 mei lepas
Lagi kemusnahan akibat gempa bumi di China
Jalan raya turut musnah akibat pergerakan plat tektonik yang kuat

Apakah itu Gempa Bumi?
 • Gempa bumi adalah gegaran bumi yang berlaku secara tiba-tiba disebabkan oleh tenaga yang sekian lama tersimpan di dalam batuan bumi tiba-tiba terkeluar.
 • Merupakan hasil pergerakan plat tektonik(iaitu kerak bumi) yang senantiasa bergerak aktif.Kerak bumi berdasarkan teori Plat Tektonik(iaitu terdapat banyak kerak bumi di lapisan atas bumi yang senantiasa bergerak akibat tekanan daripada kawasan mantel-iaitu bahagian dalaman bumi yang sangat panas.
 • Gempa bumi sangat berkait rapat dengan kegiatan gunung berapi,kawasan gunung berapi digelar lingkaran apai pasifik.Maksud yang mudah negara yang mempunyai kegiatan gunung berapi juga merupakan antara negara yang terdedah kepada risiko gempa bumi.Namun begitu terdapat juga negara yang tidak mempunyai gunung berapi tetapi turut terdedah kepada gempa bumi contohnya negara China dan Iran


Gambaran selepas gempa bumi di China(11 ribu orang dilaporkan terbunuh dan ramai lagi masih tertimbus di dalam runtuhan bangunan

Lingkaran Api Pasifik-berwarna merah adalah kawasan paling aktif gempa bumi dan gunung berapi. • Terdapat 2 lingkaran api iaitu Lingkaran Alpide(antara benua Eropah dan Asia) serta Lingkaran Api Pasifik(dari pantai barat Amerika Utara,Amerika Selatan ,Jepun,Filipina,Indonesia)
 • Lingakaran api Pasifik merupakan puasat gunung berapi yang aktif di dunia
 • Boleh berlaku di dalam beberapa saat atau beberapa minit sahaja,,tetapi membawa kemusnahan yang dahsyat kepada struktur binaan seperti jambatan,jalan raya serta bangunan dan rumah.
 • Boleh menghasilkan ombak besar atau tsunami seperti tahun 1994 pada 26 Disember di Lautan Hindi .Gempa tersebut berpusat di 160 km persegi dari barat Acheh Indonesia sedalam 10 km dan menghasilkan kekuatan gempa bumi 9.0 skala Richter.


(Atas)Gambaran satelit bahagian utara Banda Acheh sebelum tsunami 2004(Bawah) Gambaran satelit Banda Acheh utara selepas tsunami 2004 • Gelombang besar pada tahun 2004 itu turut melanda 14 negara termasuklah Sri Lanka,India dan Indonesia itu sendiri dianggarkan sahaja lebih 300 ribu orang terkorban atau pun hilang tanpa dapat dikesan serta ratusan ribu lagi hilang tempat tinggal.
 • Skala Richter merupakan bacaan untuk gempa bumi dengan menggunakan alat yang dinamakan seismograf.Skala Richter bersempena dengan Charles F Richter iaitu pereka pertama di dalam mengukur kekuatan gempa bumi pada tahun 1935.Richter merupakan seoarang profesor Emeritus di Institut Teknologi California USA.

Gambar seismograf untuk mengukur kekutan gempa bumi yang di baca sebagai skala Richter.
 • Bacaan skala yang 7 dan ke atas dikatakan sebagai gempa bumi yang besar dan mampu memusnahkan banyak struktur bangunan serta nyawa manusia untuk kawasan yang luas.
 • gempa Bumi paling dahsyat di laporkan berlaku di Chile pada tahun 1960 dengan kekuatan 9.5 skala Richter
 • Para saintis masih belum dapat meramalkan bila gempa bumi akan berlaku(kerdilnya manusia!Ingatlah kekuasaan Ilahi melebihi segala akal kekuatan daya sempadan minda manusia
Ranking: 5

{ 1 komen... read them below or add one }

Tanpa Nama berkata...

It's very trouble-free to find out any topic on web as compared to textbooks, as I found this article at this web site.

my blog: Phillis Avon


1 Mei 2013 11:12 PTG

Catat Ulasan

Komen anda sangat dihargai,kerana tanpa pembaca siapalah blog kecil ini, Terima Kasih.

 
© LoveHijau All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Powered By Blogger.