Bencana Buatan Manusia

on Jumaat, 13 Jun 200819 saintis Universiti California mendapati lautan semakin tercemar termasuk kepupusan pelbagai spesies ikan, tumbuhan laut

HAMPIR semua lautan di dunia kini berhadapan masalah yang akan menjejaskan kehidupan manusia pada masa depan jika usaha tidak dilakukan untuk menanganinya mulai sekarang.

Penyelidik yang menjalankan kajian terhadap 17 pelbagai kegiatan dilakukan manusia ke atas lautan daripada perikanan hingga pencemaran, berjaya menghasilkan peta baru yang menunjukkan bagaimana dan di mana kegiatan manusia memberi kesan ke atas lautan.

Peta berkenaan dikemukakan pada mesyuarat tahunan Persatuan Pengembangan Sains di Boston dan disiarkan dalam jurnal Science, baru-baru ini.

"Hasil kajian kami menunjukkan bahawa apabila kesan kegiatan manusia terhadap lautan digabungkan, kami mendapati masalah yang wujud sebenarnya jauh lebih teruk daripada apa yang dapat kita bayangkan dan memang memeranjatkan," kata ketua penyelidikan, Ben Halpern yang juga seorang saintis di Pusat Analisis Ekologi dan Sentisis Kebangsaan di Universiti California, Santa Barbara.

Antara kawasan paling teruk terjejas termasuk Laut Utara, Laut China Selatan dan Laut China Timur, Laut Caribbean, pantai timur Amerika Utara, Laut Mediterranean, Laut Merah, Teluk Parsi, Laut Bering dan Lautan Pasifik Barat. Kawasan yang paling kurang terjejas adalah yang berhampiran kutub.

PERALATAN mengukur suhu, konduktiviti dan kedalaman diturunkan ke dalam lautan di Antartika untuk mendapatkan sampel air dasar laut.

Bagaimanapun, penyelidik berkata, kegiatan manusia akan semakin memberi lebih banyak kesan terhadap polar sistem ekologi di wilayah berkenaan apabila perubahan iklim menyebabkan suhu di kawasan itu menjadi semakin panas. Kerosakan yang berlaku termasuk jumlah ikan dan haiwan laut yang semakin berkurangan, masalah terumbu karang, kematian tumbuhan dasar laut, jumlah pokok bakau semakin merosot, begitu juga dengan hidupan laut.

"Ada dua perkara yang tidak diduga ditemui dalam kajian yang dilakukan, pertama setiap sudut lautan di dunia sudah terjejas akibat sekurang-kurangnya satu kegiatan manusia dan kedua lebih 40 peratus lagi terjejas akibat pelbagai kegiatan yang mereka lakukan. Lautan kita tidak berada dalam keadaan yang baik," katanya.

Halpern bagaimanapun berkata, harapan masih ada pada sesetengah kawasan lautan.

"Beberapa kawasan lautan dunia masih belum menerima kesan daripada perubahan iklim dan berada dalam keadaan baik. Kawasan berkenaan kecil dan berselerak tetapi kurang menerima kesan kegiatan manusia dan dengan usaha daripada kita semua, kita boleh melindungi kawasan ini dan menggunakannya sebagai garis panduan kepada pemulihan keadaan semula keadaan laut seperti yang kita kehendaki," katanya.

BOT nelayan di Yangjiang, China - kegiatan penangkapan ikan adalah antara punca perubahan lautan.
Seramai 19 saintis yang mengambil bahagian dalam penyelidikan berkenaan membuat pemetaan ke atas laut dan kemudian membincangkannya bagi membolehkan mereka mengenal pasti kawasan yang paling teruk terjejas.

"Penyelidikan ini amat diperlukan untuk mengetahui kesan kegiatan manusia terhadap ekosistem lautan," kata Pengarah Program Kelautan di Yayasan Sains Kebangsaan, David Garrison, dalam satu kenyataan.

Penyelidik melakukan kajian terhadap kesan kegiatan dan masalah yang berpunca daripada kegiatan manusia termasuk tumpahan minyak, pelayaran komersial, penangkapan ikan secara berlebihan, kesan perubahan iklim termasuk peningkatan kandungan asid di dalam lautan, radiasi ultraunggu dan suhu laut, beberapa kaedah penangkapan ikan dan pelbagai pencemaran yang berpunca daripada kegiatan manusia.

Dalam kertas kerja berasingan tetapi mengenai isu sains yang sama, penyelidik melaporkan bahawa kadar oksigen di dalam air cetek di sepanjang pantai Oregon menurun sehingga ke paras kosong untuk kali pertama pada 2006.

Ketua penyelidik, Francis Chan dari Universiti Oregon State, berkata sebab kepada perubahan ini masih belum jelas tetapi hasil kajian menunjukkan pengedaran kadar oksigen memang mampu berubah dengan pantas.

Di wilayah itu arus yang datang membawa bersama zat galian tetapi air cetek yang kurang kadar oksigen menjejaskan hidupan yang bergantung kepada galian berkenaan.

Kajian Halpern dibiayai Pusat Analisis dan Sentisis Ekologi Kebangsaan, Yayasan Sains Kebangsaan dan Yayasan David dan Lucille Packard.

Penyelidikan Chan pula dibiayai Yayasan David dan Lucille Packard, Yayasan Gordon dan Betty Moore, Yayasan Sains Kebangsaan dan Pentadbiran Kelautan dan Atmosfera Kebangsaan

Sumber:Berita Harian OnlineRanking: 5

{ 0 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Komen anda sangat dihargai,kerana tanpa pembaca siapalah blog kecil ini, Terima Kasih.

 
© LoveHijau All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Powered By Blogger.