Jerebu

on Sabtu, 9 Ogos 2008

Jerebu ialah kabut yang bercampur dengan asap,debu dan habuk yang terapung-apung di udara dan menyebabkan keadaan sekeliling kabur.Dengan kata lain jarak penglihatan akan terjejas akibat jerubu.

Jerebu akan terbentuk apabila asap,debu dan habuk berkumpul di atmosfera dalam kuantiti yang banyak dan terdapat pula wap air yang bersama di dalamnya menyebabkan habuk terlekat dan terapung di udara.

Jerebu biasanya terbentuk di kawasan perindustrian dan kawasan bandar ,malahan turut melibatkan kawasan lain jika keadaanyanya serius.Dikatakan pencemaran udara akibat pembakaran bahan api fosi; terutamanya petrol,diesel serta pembakaran terbuka.Kebakaran hutan yang tidak terkawal seperti di Kalimantan juga turut mengakibatkan fenomena jerebu yang serius.Jerebu boleh dipindahkan oleh angin dan kekal untuk tempuh yang agak lama ( kadang kala melebihi sebulan ! )

Jerebu boleh menyebabkan jarak penglihatan kabur,menyekat cahaya matahari (nampak seolah-olah seperti cuaca mendung ), sert mampu menjejaskan kesihatan,iaitu ancaman kepada saluran pernafasan seperti asma dan batuk.Situasi di Malaysia agak serius terutamanya pada tahun 1990 an dahulu,ramai yang terjejas terutamanya golongan kanak-kanak.

Jerebu boleh diukur dengan Indek Pencemaran Udara (IPU ).Memang negara kita pernah menghadapi situasi yang agak gawat apabila IPU pernah mencapai bacaan 500!
Penilaian ukuran IPU adalah secara berikut iaitu dari 0-50 dikategorikan sebagai Baik; 51-100 Sederhana; 101-200 Tidak Sihat; 201-300 Sangat Tidak Sihat; dan melebihi dari angka itu adalah Berbahaya.Keadaan yang berbahaya ini menyebabkan sekolah sekitar KL ditutup dan aktiviti orang ramai terganggu

Bagaimana nak menghilangkan jerebu,sebenarnya cara yang terbaik ialah apabila hujan turun dengan lebatnya,angin yang kencang juga turut membantu untuk mengalihkan jerebu.Kerajaan turut melakukan pembenihan awan untuk menggalakkan hujan tiruan turun.Apa pun jika jerebu berlaku Hijau lestari berharap para pembaca akan memakai mask (topeng ) macam doktor gigi pakai tu... Insyaallah akan selamat,jangan lupa minum air masak banyak-banyak.
Ranking: 5

{ 0 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Komen anda sangat dihargai,kerana tanpa pembaca siapalah blog kecil ini, Terima Kasih.

 
© LoveHijau All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Powered By Blogger.