Kawalan Biologi Alternatif Cegah Pencemaran

on Rabu, 28 September 2011


Tebuan Megarhyssa Macrurus merupakan tebuan yang menjadikan larva kumbang pemusnah tanaman sebagai tempat bertelur dan larvanya pula akan memakan larva perumah. via: wikipedia


Kenapa ye kawasan sawah padi terdapat banyak ular termasuklah jenis berbisa seperti ular kapak atau ular tedung? Ini kerana kawasan tersebut terdapat banyak sumber makanan. Kewujudan ular di kawasan sawah padi secara tidak langsung merupakan kawalan biologi secara semulajadi. Padi lebih terpelihara kerana populasi tikus dapat dikurangkan kerana terdapat pemangsa di situ. Macam tu juga dengan burung hantu yang menjadikan tikus sebagai makanan utamanya.Pembinaan rumah burung hantu di kawasan sawah padi merupakan satu cara kawalan biologi tanpa menggunakan sebarang racun serangga perosak. Satu lagi bukti bawaha terciptanya haiwan buas dan ganas seperti buaya atau harimau adalah manifestasi kekuasaan Allah. Kewujudan haiwan tersebut merupakan imbangan terhadap sumber yang ada dihabitat yang mereka konsikan bersama dengan ikan dan haiwan lain di hutan. Bayangkan jika populasi pelanduk,kijang atau rusa bertambah berkali-kali ganda dan tiada pemangsa yang akan memakan mereka. Sumber makanan utama seperti pucuk daun tertentu akan cepat kehabisan. oklah jom balik semula tentang kawalan biologi,kita lihat kepentingannya.


Kawalan biologi merupakan kaedah yang bersih dan selamat. Musuh serangga digunakan untuk membunuh serangga itu sendiri.Tiada bahan kimia digunakan seperti racun rumpai. Hasilnya kawasan kebun atau ladang lebih selamat,masalah keracunan makanan juga boleh dielakkan di samping tiada kesan sampingan terhadap petani.

Kawalan biologi juga merupakan amalan mesra alam, atau green support for earth. Kitaran ekologi setempat masih boleh terpelihara.Penggunaan racun boleh membunuh semua jenis hidupan yang berada di kebun atau ladang.Bukan semua berbahaya kepada tanaman.Malahan hidupan seperti cacing tanah,bakteria Nitrobaktor dan bakteria Nitrosomonium amat berfaedah terhadap kitaran biologi kawasan setempat.

Sudah tentu kawalan biologi mampu mengawal pencemaran alam sekitar.Tanpa penggunaan bahan kimia dari racun,maka tiadanya tindak balas bahan kimia yang boleh mencemarkan udara, sumber air dan tanah.Kawalan biologi mampu mengelakkan tanah menjadi tandus akibat organisma yang mati kerana penggunaan racun perosak.


Tahu tak, penggunaan racun kimia yang berterusan terhadap makhluk perosak atau serangga,membolehkan mereka membina imunisasi terhadap racun tersebut.Kesannya mereka semakin kebal dan racun perosak baru yang lebih berbahaya,lebih bertoksid terpaksa dicipta.Ini menyebabkan racun dalam kandungan yang tinggi terpaksa diberikan.Kesannya bukan sahaja kepada manusia tetapi juga kepada semua organisma dan hidupan di kawasan ekologi kebaun atau ladang tersebut.

Kajian berterusan perlu dilakukan untuk mencari kaedah yang baru suapaya kawalan bilogi ini dapat diajdikan asas untuk membantu petani serta pengguna untuk menikmati hasil ladang yang lebih bersih dan sihat
Ranking: 5

{ 0 komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Komen anda sangat dihargai,kerana tanpa pembaca siapalah blog kecil ini, Terima Kasih.

 
© LoveHijau All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Powered By Blogger.