10 Serangga Paling Berbahaya Di Dunia

on Isnin, 13 Februari 2012Serangga merupakan 60 % daripada populasi fauna yang direkodkan. Kehadiran mereka di bumi sangat unik, kerana mampu berada di mana-mana sahaja. Mereka bukan sekadar penyeri kepada bumi, sebaliknya kehadiran mereka penyumbang kepada perjalanan sistem bumi yang lebih baik, ada bertugas sebagai agen pendebungaan serta survival tumbuhan, ada sebagai salah satu agen penguaraian di samping bakteria. Mereka dikurnaikan oleh dengan sifat serta ciri-ciri unik. Antaranya pelbagai jenis bentuk dan warna.Namun entri ini memfokuskan kepada serangga yang dianggap paling berbahaya kepada manusia. Antara mereka menjadi penyumbang kepada penyebaran wabak penyakit serta mempunyai rekod yang sangat baik di dalam membunuh berjuta-juta manusia di seluruh dunia. Jom teruskan membaca.
nO 10 : Kutu


kutu : link


Serangga ini merupakan parasit yang menjadikan manusia dan haiwan sebagai perumah dan darah mangsa sebagai makanannya. Sangat mudah untuk membiak dan berpindah kepada pemangsa yang lain. Kutu jika tidak dikawal boleh menyebabkan masalah kulit yang ketara.Maslah timbul jika mangsa mengalami reaksi alahan atau alergi pada kulit yang boleh menyebabkan kematian.Kutu boleh menjadi vektor atau pembawa parsit lain, seperti protozoa, virus dan bakteria Namun sekarang dengan pelbagai langkah pencegahan dan rawatan ,masalah akibat kutu sudah dapat di kawal.
nO 9 : Semut Api


Permaisuri Semut Api ( link )

Sinonim dengan budaya masyarakat Malaysia. Semuat api adalah salah satu spesies dari 286 spesies semut yang mampu menyengat. Juga dikenali dengan pelbagai gelaran seperti semut Halia, semut api tropika dan semut merah. Mempunyai sengatan yang agak menyakit rasa seperti kulit terbakar. Sengatan semut api memang boleh dirawat di rumah,namun masalah timbul jika berbelas-belas ekor semut api menyengat anda. Sengatan semut api akan berlaku berulang-ulang kali terhadap mangsanya.Sengatan semut api mengandungai alkoloid yang mempunyai kekuatan seperti asid. Rawatan segera perlu bagi mangsa yang mengalami alergi kepada sengatan, terutama jika mangsanya adalah kanak-kanak yang masih kecil.

No 8 : Saifu Ants/ Semut Afrikalihat sahaja rahangnya yang tajam dan mampu mengoyakkan daging mangsanya( link )


Mempunyai rahang yang kuat dan bergerak di dalam bentuk koloni, sangat ganas, dan mampu menghancurkan musuh atau haiwan lain dengan cepat.Gigitan mereka sangat menyakitkan dengan 2 bekas tusukan rahang yang kuat,sukar untuk menanggalkan rahang tersebut walaupun semut ini sudah mati sekali pun. Berbahaya juga kerana semut ini bergerak di dalam kumpulan besar,sekurang-kurangnya 20 ribu ekor dan memusnahkan apa sahaja serangga atau haiwan yang berada dilaluan mereka, walaupun diet utama semut ini ialah cacing tanah serangga yang besar juga tidak terkecuali.

No 7 : Tebuan/Penyengat

Penyengat adalah spesies tebuan. Terdapat lebih 100 ribu spesies,turut mempunyai sengatan yang menyakitkan.Di Malaysia Tebuan tanah merupakan antara spesies yang berbahaya, sengatan darinya amat menyakitkan dan perlu di bawa ke hospital untuk rawatan segera, terutama bagi kanak-kanak. Walaupun kecil, sebagaimana tebuan Gergasi Jepun , tebuan ini ,sengatannya boleh menimbulkan reaksi alahan yang serius, serangan di dalam jumlah besar mampu menyebab kematain waupun hanya satu sengatan.Tebuan Pasir,menyedut cecair dalam badan lalat yang dilumpuhkan : link


Tebuan Serigala dari Eropah : link


No 6 : Lebah Pembunuh Afrika
Kesilapan dengan membebaskan permaisuri Lebah Afrika dari Tanzania, mencetuskan fenomena ketakutan terhadap lebah ini di USA. Lebah Afrika tidak banyak beza dengan spesies lebah yang lain, namun mereka sangat agresif dan menyerang secara berkumpulan.Jika anda berniat lalu sahaja di hadapan atau dibawah sarang lebah ini,meraka akan memburu anda, bukan seekor tetapi ribuan lebah ini akan menngejar anda dan mampu menyengat anda berulang kali. Inilah yang menimbulkan ketakutan dalam kalangan penduduk Amerika Syarikat,atas sifat agresif lebah ini.Walaupun kematian akibat serangan lebah ini kecil 1-2 orang setahun di USA dan Mexico, ia mash tersenarai sebagai serangga yang berbahaya.


No 5 : Tebuan Gergasi Jepun ( Japanese Giant Hornet/ Asian Gaint Hornet )via : wikipedia

Tebuan yang berasal dari Jepun ini merupakan spesies terbesar,mampu mencapai saiz sehingga melebihi 4 cm dan panjang sayap sehingga 6 cm ! Sengatannya mampu membawa venom atau bisa yang sangat menyakitkan bagi keluarga tebuan atau penyengat lain. Mampu menyegat berulang kali. Jumlah kematian di Jepun direkodkan puratanya 40 orang setiap tahun. Venom dari tebuan gergasi ini terlalu menyakitkan dan memerlukan rawatan dari hospital dengan segera, Kematian boleh berlaku , kerana venom atau bisanya boleh mencetuskan anaphylactic shock atau reaksi alahan dan merosakkan tisu badan serta menyerang sistem saraf. 30 tebuan ini mampu memusnahkan satu koloni lebah yang mengandungi 30-40 ribu lebah . Serangan tebuan ini merupakan antara masalah utama penternak lebah madu di Jepun.

No 4 :Labah-labah


Labah-labah Tree Dwelling Funnel Web dari Australia mampu membunuh manusia jika tanpa anti venom peringkat awal. sumber pic

Labah-labah terkenal kerana gigitannya mampu memberikan kesan kesakitan yang amat kuat kepada manusia. Entri sebelum ini sudah disenaraikan 5 labah-labah paling berbahaya. Antara sudah tentunya Black Widow, Redback, Brazilian Wandering dan sebagainya, Gigitan mereka jika tidak di rawat mampu membunuh manusia
No 3 : Kumbang Kissing (Kissing Bug )salah satu spesies yang menjadi vektor penyakit Chagas di benua Amerika Latin. ( source pic )


Merupakan serangga penghisap darah. Di kenali dengan pelbagai nama, antaranya ,assasin bug kissing bug, pepijat conenose dan triatomines. Dilengkapi dengan tiub penghisap darah, kissing bug menghisap darah tanpa sebarang rasa sakit. Paling banyak ditemui di Amerika Selatan terutamanya di Brazil serta terdapat juga di Amerika Utara dan sedikit di Arfika ,Australia dan Asia.Mempunyai 300 spesies di seluruh dunia.
Kissing bug biasanya menghisap darah dan dikenal pasti mampu menyebarkan penyakit Chagas. Simpton awal adalah bengkak biasa di muka, diikuti dengan deman, namun jika dibiarkan tanpa rawatan penyakit ini akan merebak dan memusnahkan organ dalam badan manusia seperti jantung.Sukar untuk mendiagnosis penyakit ini pada peringkat awal dan ramai pesakit menderita puluhan tahun jika tidak dirawat dengan segera.
No 2 : Lalat TsetseHanya didapati dibenua Afrika. Lalat ini merupakan serangga penghisap darah.Namun masalah yang paling besar lalat yang mempunyai fizikal seperti lalat rumah ini merupakan vektor atau pembawa penyakit tidur atau pun trypanosomiasis Afrika. Penyakit ini sebenarnya adalah penyakit berkaitan dengan saraf. Pada awalnya penyakit ini berpunca dengan penyebaran protozoa trypanosoma (sejenis parasit ) yang akan menyerangkan sistem saraf, limpa dan otak manusia. Dianggarkan kematian setiap tahun di benua Afrika sekitar 250- 300 ribu ! Walaupun hanya terdapat 3 spesies yang utama lalat ini memang berbahaya kepada manusia. Namun dengan sistem kitaran hidup hanya di benua Afrika menyebabkan ia kurang dikenali di benua lain . Walaupun pelbagai kempen dan usaha dilakukan gigitan lalat ini masih banyak berlaku di benua itu.


No 1 : Nyamuk

Nyamuk Anopheles menyebabkan deman Malaria yang sangat berbahaya:pic link


Nyamuk Aedes penyebab demam Denggi yang berbahaya.: link

Serangga kecil ini merupakan serangga paling berbahaya di dunia. Dengan bentuk fizikal yang kecil ia mampu mencetus wabak yang membunuh jutaan umat manusia saban tahun di seluruh dunia. Anda mungkin kenal dengan penyakit demam denggi, cikungunya, dan Malaria. Nyamuk Anopheles antara paling berbahaya di dunia yang menjadi agen kepada penyakit demam Malaria, di seluruh dunia sejak ianya dikenal pasti sudah membunuh 30 juta manusia di seluruh dunia. Maka tidak hairanlah serangga kecil ini akan terus kekal sebagai serangga pembunuh no 1 di seluruh dunia. Juga sebagai peringatan buat manusia, serangga kecil ini adalah pembunuh senyap paling handal di dunia, walaupun pelbagai kaedah dan cara dilakukan, ianya masih berada di rangking pertama, mengigit dan menghisap darah tanpa kesan atau sakit yang ketara namun membawa wabak pembunuh yang sangat ditakuti.Ranking: 5

{ 10 komen... read them below or add one }

Mama Murai berkata...

Nasib baiklah lalat Tsetse tu tak bermastautin kat Malaysia kan, kalau tak confirm depa hidup dengan aman dalam longgokan sampah-sarap yang terdapat di Malaysia.

Oh ye cikgu, seingat saya ada satu lagi semut pembunuh yang terdapat di hutan amazon. Tak pasti nama semut tu, tapi memang membunuh.


24 Februari 2012 10:10 PTG
Love Hijau berkata...

Betul tu Mama, ade ye semut tu? nanti saya akan search, TQ atas info


25 Februari 2012 12:26 PG
Tanpa Nama berkata...

nk tnya kt admin...serangga apa yg blh myebabkn kulit kta jd sprti tbakar...apa bila air serangga tu tkena dkt bdn kta...rupa sprti kn kayap....


7 Oktober 2012 10:28 PTG
Tanpa Nama berkata...

Kesin ka?
Lalat pghisap darah tu ada di Malaysia..
Di hutan pahang.


8 Disember 2012 11:38 PG
Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama7 Oktober 2012 10:28 PTG

Nama serangga tu semut kayap / charlie. mmg kalau kena kulit boleh jadi melepuh semacam terbakar / terkena kayap.


28 Disember 2012 3:31 PTG
Mohd Nasharudeen berkata...

labah labah bukan tergolong dlm spisis serangga, tpi labah2 ni sama spisis ngn ketam dan kala jengking. ketamm!!! i love you!!!


13 Januari 2013 10:25 PTG
Tanpa Nama berkata...

"Tanpa Nama7 Oktober 2012 10:28 PTG

nk tnya kt admin...serangga apa yg blh myebabkn kulit kta jd sprti tbakar...apa bila air serangga tu tkena dkt bdn kta...rupa sprti kn kayap...."

nma srngga tu orng pnggil charlie @tom cat..


29 Januari 2013 9:20 PTG
Love Hijau berkata...

Terima kasih buat rakan komentar...admin sendiri kurang pasti,namun jika tidak salah ianya kecil berbelang oren hitam..memang jika hinggap di muka atau badan tidak menyakitkan tetapi selepas itu kulit kita seperti terbakar..waktu itu memang menyakitkan


1 Februari 2013 12:01 PTG
Nor Hafizah bt Abdul Rani berkata...

Nama dia Chalee..xtau la ejaannye cmne..dia lalu kt tangan,trus rse gatal n mngelembung jd air dlm kulit..


26 September 2013 12:20 PTG
Nor Hafizah bt Abdul Rani berkata...

Nama dia Chalee..xtau la ejaannye cmne..dia lalu kt tangan,trus rse gatal n mngelembung jd air dlm kulit..


26 September 2013 12:21 PTG

Catat Ulasan

Komen anda sangat dihargai,kerana tanpa pembaca siapalah blog kecil ini, Terima Kasih.

 
© LoveHijau All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Powered By Blogger.